מכאן הכל התחיל…
ביום שבו הוקמה חברת יומן מסע, היה לנו ברור שאחד המישורים שאנחנו רוצים לעסוק בהם הוא המישור החברתי. ליזום ולהוביל פרויקטים גם לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, מתוך מודעות לכוח האדיר של מסע לשבור חסמים שהחיים יצרו, לתת נקודת מבט חדשה, משמעות שמתהווה וכלים לעבור תהליך אמיתי.
בין השנים 2013-2016 הובלנו מסעות במסגרת שני פרויקטים שאותם יזמנו:
פרויקט “אח שלי גיבור” – מסע אתגרי של צעירים עם תסמונת דאון והאחים שלהם בהודו. הפרויקט הזה מכיל בתוכו גם מורכבות בין אחים, ולא סתם אחים אלא אח ״רגיל״ ואח עם תסמונת דאון.
פרויקט “טיול שחרור” – לוחמים שנפצעו במהלך שירותם הצבאי ובעקבות הפציעה לא יכלו לצאת לטיול הגדול אליו יוצא כל ישראלי ממוצע לאחר שחרורו מהצבא.
האתגר בלהוביל מסעות לאוכלוסיה עם מוגבלות הוא אדיר, מכיוון שיש כאן כמה אלמנטים קריטיים בכדי שמסע כזה באמת יצליח: היכרות עם האוכלוסיה, המכנה המשותף שלה וכמובן כל משתתף באופן אישי, הרכבת הצוות המלווה ובניית תכנית בהתאם לצרכים המיוחדים, כשהמטרה היא באמת להפוך את המסע הזה למסע משנה חיים. בסוף האתגר הכי גדול פה הוא להביא את כל אחד מהמשתתפים לקצה האישי שלו וכל זה בתוך המגבלות של המסגרת הקבוצתית.
זו היתה זכות גדולה עבורנו להוביל את המסעות האלה, אשר תועדו לכתבות וסרטים דוקומנטריים שנגעו בכל כך הרבה אנשים בארץ ובעולם וחשוב מכל – באמת הוגדרו ע״י כל אחד ואחד מהמשתתפים כמסעות משני חיים.
פרויקט אח שלי גיבור
בעינינו טיול תרמילאים הוא חוויה ישראלית טיפוסית שהפכה לחלק ממסלול החיים שלנו. אנחנו מאמינים שלכל אדם מגיעה הזכות להרגיש שהוא שווה, שהוא כמו כולם ושגם הוא זכאי לחוויה התרמילאית.
פרויקט אח שלי גיבור החל בעקבות סיפורו האישי של חברנו הטוב אנוש קסל, שלקח את אחיו הצעיר עם תסמונת דאון, חנן, לטיול תרמילאים בנפאל. כשחזר סיפר בהתרגשות על התגובות הרבות שקיבל בעקבות כתבה ששודרה על הטיול ובמיוחד על התגובות ממשפחות שלהן בן/בת משפחה עם מוגבלות. מה שהיה משותף לתגובות היה שכל הכותבים הרגישו כי הוא “הגשים את החלום שהם לא העזו להגשים”.
בעינינו טיול תרמילאים הוא חוויה ישראלית טיפוסית שהפכה לחלק ממסלול החיים שלנו. אנחנו מאמינים שלכל אדם מגיעה הזכות להרגיש שהוא שווה, שהוא כמו כולם ושגם הוא זכאי לחוויה התרמילאית. בעזרתה של מנכ”לית עמותת עתי”ד, עדה עוז, גיבשנו קבוצה של עשרה זוגות, אחים ואחיות מכל רחבי הארץ, למה שהפך להיות פרויקט מופלא שממשיך להתקיים במפגשים ופעילויות עד היום.
נעשתה הכנה מקיפה לטיול, מפגשים, טיולים בארץ ועוד, כל אלו במטרה להכין את הקבוצה לדבר האמיתי – מסע תרמילאים בהודו. הטיול התמקד במדינת אוטראקהאנד ושילב טרק מאתגר ופעילויות שונות שמזכירות טיול של “אחרי צבא”, כמו לינה בגסטהאוסים, מפגשים עם תושבים מקומיים ועוד. הקבוצה חזרה מהודו ונשארה מגובשת. מאז כבר הספיקה לטייל לאזור מצדה, לירושלים ויצאה לאחרונה לשייט בחופי הים התיכון.
פרויקט אח שלי גיבור מהווה מקור השראה עבורנו עד היום. הפרויקט זכה לחשיפה רבה בתקשורת הישראלית ולהד ציבורי נרחב.
לאחר חזרת הפרוייקט יצא הסרט התיעודי 'אח שלי גיבור' אשר זכה בפרסים רבים, בינהם זכה במאי 2019 בפרס חביב הקהל בפסטיבל קאן.
פרויקט טיול שחרור
בשנים האחרונות בנינו והובלנו את פרוייקט 'טיול שחרור' בשיתוף עם אגודת הידידים של ארגון נכי צה"ל – 2 מסעות, 2 יעדים, 2 קבוצות של גיבורים, 2 חוויות יוצאות דופן.
'טיול שחרור' – מסע ללוחמים וחיילים שנפצעו במהלך שירותם בצבא ובמערכת הבטחון, אשר עקב פגיעתם הפיזית והמנטלית נמנע מהם לבצע עצמאית את החוויה הישראלית של ה'טיול הגדול של אחרי צבא'. מטרת המסעות הללו היא לגרום למשתתפים לעבור מסע לגילוי אמיתי ומרגש של היעדים בהם טיילנו, שמעבר לאתרי התיירות הממוסחרים והמיתוסים השחוקים, אך לא פחות חשוב מכך, אלו היו מסע לגילוי עצמי.
באפריל 2015 הובלנו את הפרוייקט בהודו ובאפריל 2016 בנפאל.
המסעות הורכבו ממינונים נכונים של תכנים שנבחרו בקפידה מתוך הטוב שיש להודו ונפאל להציע – נופי ההימלאיה, חוויה עירונית וגם כפרית, היכרות עם אנשים ותרבויות, התנסות בחוויות מקומיות יומיומיות, הקסם הרוחני שבמוקדי העלייה לרגל הקדושים להינדים ולבודהיזם, ואווירה תרמילאית מיוחדת.
המסעות הללו, אשר הוגדרו בפי המשתתפים כ'מסע משנה חיים' וכ'מסע שהחזיר את האמונה ביכולת האישית', תועדו על ידי התקשורת:
הודו 2016 – תועד לסרט דוקומנטרי בבימויה של מיה איידן.
נפאל 2016 – תועד בכתבה באולפן שישי, ערוץ 2, על ידי הכתב שי גל.
אנחנו גאים להוביל את הפרויקט החשוב הזה ומצפים ומקווים שגם בשנים הבאות נצליח לתרום לכל אחד מחברי הקבוצות במסע האישי שלו ומאחלים להם אושר ובריאות.